Ceremoniális Kakaó Rendelés
Tehát megvetted a Ceremoniális Kakaót...
...granulátum formában és érthető módon szeretnéd tudni, hogy mihez kezdj vele.
Íme pár ötlet, jó tanács.
A legfontosabb, hogy legyél kísérletező, nyitott - és élvezd a kakaó készítés folyamatát is!
Amiket itt leírok azok semmiképpen sem "így kell" jellegű instrukciók, inkább csak ötletek illetve a tapasztalataim összegzése.
ADAGOLÁS
Egy embernek 42g azaz kicsit kevesebb, mint 3 púpozott evőkanál az ún. "Ceremoniális Mennyiség". Ennél kevesebbet is lehet természetesen meg indokolt esetben többet is. Mondjuk ha rutinosak a fogyasztók, az átlagnál nagyobb termetűek, a szertartás reggel van és fizikai mozgás is várható (tánc, jóga stb) akkor lehet több. Ha több is, érdemes több kört bevezetni: azaz kezdeni 42g/fő-vel, aztán csinálni második kört azoknak akik kérnek. Az első és a második kör között teljen el egy óra.
Sokkal gyakoribb a kisebb mennyiség használata. Mondjuk este, kis termetűeknek, olyanoknak akik nem szoktak kakaózni és mondjuk szeretnének kicsit meditálni és aztán egy jót aludni. 15-20g legkésőbb este 8-kor. De ha reggelihez szeretnéd adni egy kisebb rituálé keretében és aztán indulsz dolgozni, akkor is bőven elég a fenti kisebb mennyiség.
Kísérletezz - kezdetnek mondjuk este 6 fele 42-mal.
Amúgy a javasolt mennyiség nagyjából testsúlyfüggő, és egy 70kg-os felnőttre van szabva.
Tehát elhelyezek 42g kakaót a bögre alján. Felöntöm 42 fok körüli melegvízzel - úgy, hogy együtt kb 2dl legyen. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre keverem a hideget és a forrót, hogy kb 42 fok legyen.
Hagyom állni pár percig - ez remek alkalom, hogy az ember az ízesítésen gondolkozzon.
ÍZESÍTÉS
A teljesség igénye nélkül az ízesítés történhet az alábbiakkal:
Kardamom
Madagaszkári Vanília
Ceyloni Fahéj
Csipet Só
Chili
Édesítő szer
Agave Szirup
Kókuszvirág Szirup
Cukor
...amíg azon gondolkozol, hogy a fentiekből mit és mennyit rakjál bele, a kakaó szépen megolvad. Rezegj rá a dologra és valamit döntsél. Segíthet az ötletelésben, ha egy darabig diéta-szerűen teljesen ízesítés nélkül fogyasztod a kakaót. Csak hogy ráérezz. És utána keresed a választ a krédésre: "hogyan lehetne még ennél is jobb?". És elkezdesz ízesíteni.
MIXING
Akár a bögrében, akár valami erre rendszeresített kis edényben el kell keverni a már olvadt kakaót, a vizet és az ízesítőket. Mivel a kakaó magas zsírtartalmánál fogva nem "szeretne" keveredni vízzel, "meg kell őt győzni". Erre szolgál hagyományos Közép-Amerikai szertartásokon a Molinillo-, vagy itthon egy kis habverő-, kávé habosító. Ha betartottad a hőmérsékletről mondottakat, akkor egy kellemes hab keletkezik a kakaó tetején.
Bögrébe tölteni, és kész is.
EGYÉB ÖTLETEK, KÉRDÉSEK
Növényi tejet lehet használni az elkészítéshez, állati tej nem javasolt mert blokkolja a theobromin, a kakaó legfőbb hatóanyagának hatását.
Érdemes a fűszerekből, meg esetleg kék lótuszból vagy rózsateából főzetet készíteni - és utána víz helyett azt használni a kakaó készítéséhez - 42 fokra hűtve / melegítve
Lehet-e melegebb a víz? Igen. Valamit állítólag veszít a kakaó a hatóanyagtartalmából, de nem vészes. Amiben mindenki abszolút egyet ért: forralni nem szabad. Tehát felforralom a vizet, hagyom kicsit hülni és úgy megy a kakaóra. A kiöntés, állás, hideg bögre / edény miatt így végül kb 80 fokos lesz.
Ha van ásványvíz, forrásvíz, szűrt / tisztított víz - az jobb, mint a sima csapvíz.
Ha több emberre kell csinálni, akkor előre ki kell számolni a dolgot. Mondjuk 8 emberre ez így nézne ki:
A végeredmény 8x2dl azaz 1.6l lesz: kell egy 2 literes lábas
Kimérem a kakaót (8x42g=336g), berakom az edénybe
Felöntöm hideg vízzel és felmelegítem 40 fokra / öntök hozzá hideget és forrót, hogy 40 legyen stb. Nézem az edényen, hogy 1.6l legyen a vége.
Hagyom, hogy az inspiráció vigyen az ízesítésben. Óvatosan a Chilivel, a Sóval! El-vaníliázott kakaót még nem láttam:-)
Folyamatosan kevergetem a kakaót lapos fakanállal (spatula) hogy elválljon az edénytől.
Amikor nagyjából oldott, sima: jöhet a habosítás kézi habverő / tejhabosító segítségével.
Felszolgálás közben is kevergetem a merőkanállal