Mennyiben más a ceremóniákon használt kakaó, mint a bolti?
A bolti ún. Holland kakaó átmegy egy alkalizálásnak nevezett folyamaton. Ezt a 19. században Hollandiában fejlesztették ki azért, hogy javítsák a kakaó ízét (kevésbé legyen savas) és könnyebben oldódjon vízben vagy tejben. Kutatások szerint az alkalizált kakaópor flavonoid-tartalma és antioxidáns kapacitása jelentősen csökkenhet az alkalizálás során, ami csökkenti a kakaó szív- és érrendszeri, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásait.
Egyes tanulmányok szerint akár 60%-90% közötti antioxidáns-veszteségről is beszámoltak.
A kakaóporból kivonják a kakaóvaj jelentős részét is, ezért por állagú és nem massza / tömb. Ezzel együtt a tápanyag-tartalom, és az omega 3 zsírsavakból eredő pozitív szív / érrendszeri hatás is csökken.
Összegezve tehát ha lehet érdemesebb teljes értékű, organikus, etikus forrásból származó kakaót használni ceremoniális és akár hétköznapi fogyasztási célokra is, például olyat, ami megtalálható a kakaosaman.hu webshop kínálatában.
Ha a kakaó látomásokat okoz, akkor tekinthető-e drognak?
A kakaó önmagában nem tekinthető drognak a szó hagyományos értelmében. Bár a kakaó serkentő anyagokat, mint a theobromin és kis mennyiségben koffeint tartalmaz, ezek a hatóanyagok általában nem okoznak hallucinációkat vagy látomásokat. A kakaó által nyújtott "spirituális élmények" vagy "látomások" inkább a meditációs állapot mélyülésével és a szertartás során megteremtett pszichológiai nyitottsággal magyarázhatók.
Okoz-e a kakaó függőséget?
A kakaó természetes összetevői között vannak olyan serkentők, mint a theobromin, amelyek enyhe stimuláló hatást gyakorolhatnak, de ezek a hatások általában nem okoznak függőséget. A kakaó fogyasztása általában nem vezet fizikai vagy pszichológiai függőség kialakulásához, mint ahogy azt más, erősebb stimulánsok esetében tapasztalhatjuk.
A bio boltokban kapható "nyers kakaó" alkalmas-e ceremoniális célokra?
Igen, a bio boltokban kapható "nyers kakaó" gyakran alkalmas ceremoniális célokra, különösen, ha az organikus és minimálisan feldolgozott. Fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amely kiemeli a kakaó természetes tulajdonságait és nem esett át intenzív feldolgozási folyamaton, így megőrizve a kakaó spirituális és egészségügyi előnyeit. A legjobb azonban a Maják és Inkák által is használt Criollo fajta, amilyet például beszerezhetsz a kakaosaman.hu webshopban is! Szintén fontos meggyőződni arról, hogy a kakaó etikus forrásból származzon, és ez csak akkor lehetséges, ha egyetlen termőterületről származik.
Mi a különbség a kakaó és a csokoládé között?
A kakaó a csokoládé alapanyaga; a kakaófából származó babokból készül, amelyeket fermentálnak, szárítanak, majd megőrölnek kakaómasszává. A csokoládé gyártása során ezt a kakaómasszát keverik cukorral, tejjel (tejcsokoládé esetén) és további hozzávalókkal. Tehát, míg a kakaó a nyers, minimálisan feldolgozott termék, addig a csokoládé egy tovább feldolgozott élelmiszer, amely különböző ízesítésekkel és adalékanyagokkal készül.
Meggondoltam magam vásárlás után: visszaküldhetem-e a terméket?
Mivel élelmiszerről van szó, felbontás után már csak minőségi kifogás után tudjuk visszaadni a pénzt. Javasoljuk, hogy nagyobb beszerzés előtt próbáld ki akár egy Kakaosaman.hu által rendezett ceremónián, akár a 200g-os próba változat segítségével.
Használhatok-e tehéntejet a kakaó elkészítéséhez?
Az állati tejben található fehérjék blokkolják a kakaó bizonyos finom tápanyagainak felszívódását. Ezért a szertartásokon általában növényi alapú tejeket - vagy tisztított / szűrt vizet használunk. Próbáld ki így is / úgy is és hagyd, hogy a kakaó szelleme vezessen döntésedben!
Használhatok-e cukrot a kakaó elkészítéséhez?
Igen, használhat cukrot a kakaó ízesítésére, de mértékkel ajánlott, figyelembe véve az egészséges táplálkozás irányelveit. Mi itt a kakaosaman.hu-nál a természetes édesítőszereket preferáljuk, mint a méz, mazsola, datolya vagy az agávé szirup, hogy egészségesebb alternatívát kínáljanak a finomított cukorhoz képest.