Ceremoniális Kakaó Rendelés
A kakaó elkészítése önmagában is egy hangolódási folyamat: a figyelem, a fókusz és a pozitív szándék meghívása. Mielőtt hozzákezdenél, teremts tiszta, békés teret magad körül. Használhatsz hozzá füstölőt – zsályát, kopált, palo santót vagy jó minőségű rúdfüstölőt –, hogy megtisztítsd a teret és ráhangolódj a szertartásra. A lassú jelenlét és az odafigyelés teszi a kakaót valódi élménnyé.
Kakaó elkészítése 1 személyre
Szükséges mennyiségek
Hétköznapi rituálé: 30 g kakaó
Ceremoniális alkalom: 45 g kakaó
(2–3 evőkanálnak megfelelő mennyiség)
Elkészítés lépései
Forralj vizet vízforralóban.
Egy hőálló edénybe mérj ki 30–45 g kakaót.
Önts egy kevés vizet a kakaóra, és kezd el melegíteni folyamatos keverés mellett. A kakaó felolvad, és sűrű, fényes masszát képez.
Nagyon fontos: ne hagyd a kakaót felügyelet nélkül nyílt lángon – mindig keverd! Hajlamos leégni.
Add hozzá az opcionális fűszereket (őrölt formában), ízlés szerint egyet vagy többet az alábbiak közül:
Tonkabab
Madagaszkári vanília
Ceyloni fahéj
Szegfűszeg
Kardamom
Chili
Szerecsendió
Méz vagy más természetes édesítő
Folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a végeredmény kb. 2 dl ital legyen.
Végül tejhabosítóval habosítsd fel, hogy krémes, lágy textúrájú kakaót kapj.
Forraljam vagy ne forraljam?
Mindkét módszer megfelelő – attól függ, milyen ízvilágot szeretnél:
Nem forralod fel: több savasság, élénkebb ízek, magasabb antioxidáns-tartalom.
Forráspontig hevíted, majd 1–2 percig ott tartod: selymesebb, lekerekítettebb, lágyabb ital.
A kakaó fő hatóanyagai mindkét eljárásnál megmaradnak.
Kakaó elkészítése 10 fős csoport számára
Ha egy teljes csoportnak szeretnél kakaót készíteni – például szertartásra vagy csoportos meditációhoz –, az alábbi mennyiségeket és folyamatot ajánlom:
Csoportos mennyiségek (10 főre)
Hétköznapi rituálé:
10 × 30 g = 300 g kakaó
Ceremoniális alkalom:
10 × 45 g = 450 g kakaó
Víz mennyisége: kb. 20 dl (2 liter) az elkészítéshez
(Ha hígabb ital kell, adj hozzá még vizet)
Elkészítés nagy tételben
Tegyél egy nagyobb főzőedénybe 300–450 g kakaót.
Adj hozzá kevés forró vizet, és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett kezd el felolvasztani.
Lassú tűzön keverd homogén masszává – ez legyen a kakaó krémes alapja.
Add hozzá a választott fűszereket és édesítőt, a szokásos arányokkal:
Tonkabab (¼–½ db reszelve)
Vanília (1 rúd vagy 1 tk kivonat)
Fahéj (1 tk)
Szegfűszeg / kardamom (pici csipet)
Chili (nagyon óvatosan)
Szerecsendió (csipet)
Méz (1–3 ek ízlés szerint)
Fokozatosan öntsd fel a többi forró vízzel kevergetés mellett.
Állandóan keverd, mert a kakaó hajlamos leégni nagy mennyiségben.
Amikor már szépen összeállt, használhatsz kézi botmixert vagy nagyobb habosítót, hogy teljesen krémes és habos legyen.
Fedd le fedővel, vagy tálald termoszba, hogy a szertartás kezdetéig stabil maradjon az állaga és hőmérséklete.
Hasznos Tippek!
A vizet kiválthatod növényi tejjel részben-, vagy egészben. Ez kevésbé lesz tradicionális, de van aki így szereti és a hatásnak nem árt. Tehéntej nem javasolt, mert blokkolja a theobromint, a kakaó legfőbb hatóanyagát.
Lehet a fűszerekből és virágokból (rózsa, lótusz) főzetet készíteni egyszerű forrázással. Én thermoszban szoktam és min. egy órát állni hagyom. Lehet hideg vízzel is és egy éjszakán át hagyni. Utána ezt folyadékot leszűröm és a vízzel azonos módon használom a kakaó elkészítéséhez.